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The Access to Medical Reports Act 1988 applies when an employer seeks a report from a worker’s GP or any other medical practitioner who is or who has been responsible for the clinical care of the worker.
In summary, the obligations on the employer are to:-

· Notify the worker of his intention and obtain the worker’s consent to the application for a report;

· Inform the worker of his or her right to:

· Withhold consent to the application being made;

· Access the report before it is supplied to the employer by telling either the employer or the medical practitioner of his/her wish to do so;

· Withhold consent to supply of the report to the employer once he/she has seen it;

· Request amendments to the report before it is supplied;

· Access the report for up to 6 months after it has been supplied by the medical practitioner.

Workers should not normally be asked to consent to the disclosure of their entire general practitioner records or other comprehensive care and treatment records such as those held by a hospital.
Although on occasions an occupational health physician may need access to the full record, such records contain more information than the employer is ever likely to need. Where it is necessary to seek information, the GP should be asked specific relevant questions to elicit the information needed by the employer.
Occasionally, an employee may decide to withdraw consent for their employer to process the personal data contained within an occupational health report after the report has been disclosed to the employer.
Depending upon the circumstances, the employer may still be able to rely upon other scheduled conditions to continue to process the personal data (even if consent has been withdrawn). The individual employee would still retain their right to make a Section 10 request to their employer.
